Blått hav och blå himmel hör sommaren till, det är sedan gammalt. Men varför inte även piffa upp trädgården, balkongen eller altanen med klarblåa vackra blommor?

Färgen blått skapar inte bara en inbjudande och varm känsla. Det är också en färg som utstrålar trygghet och empati, båda känslor som vi människor verkligen tycker om. Att snygga till i rabatten eller på uteplatsen med blå blommor är därför alltid ett bra alternativ.

Olika blå blommor

Trots att blå blommor alltid är ett bra alternativ, så finns det olika typer av blommor som passar bättre och sämre för olika tillfällen. En blå sommarblomma som hänger på husväggen är oftast inte är samma variant som du planterar i rabatten eller sätter i en kruka utanför ytterdörren.

Blå sommarblomma

De blommor i blåa nyanser som passar bäst under sommaren kallas ofta för blåa sommarblommor. Den främsta anledningen till detta är för att de trivs på en varm, solig och skyddad plats. Men också för att de med fördel planteras i lätt och näringsrik jord. Med andra ord är det ultimat att plantera de när värmen kommer. Vissa av dessa blommor har ett hängigt utseende och passar därför bäst i ampel eller balkonglåda. Andra har ett mer upprätt utseende och gör sig därför bäst i en rabatt. En perfekt blå sommarblomma att hänga i ampel är trädgårdsverbena. Det viktigaste att tänka på med en blå sommarblomma är att de inte får torka ut, vilket gör att de kräver extra mycket uppmärksamhet just eftersom att de har en högre risk för uttorkning under sommarhalvåret.

Blå blommor i rabatten

De flesta varianterna av blå blommor passar utmärkt att plantera i rabatten. Rabatten bör vara placerad i ett varmt och soligt läge, men helst inte där solen är på samma ställe under hela dagen då många blommor är i behov av halvskugga emellan varven. En av de vanligaste blå blommorna att ha i rabatten är lavendel. När det kommer till att plantera blå blommor i rabatten är det otroligt viktigt att ha i åtanke att blommorna behöver tas om hand. Trots att de trivs i solljus får de inte torka ut, utan ska snarare ha för mycket vatten än för lite. Det är också viktigt att klippa bort avblommade skott för att nya skott ska kunna blomma ut.

Blommor i blått som passar i kruka

Utöver blommor i ampel, balkonglåda och rabatt finns det också de blå blommor som trivs allra bäst i en klassisk blomkruka. När blommorna planteras i en blomkruka är det viktigt att komma ihåg att anpassa krukan efter blomman. Detta är för att vattningen ska gå så smidigt som möjligt, för att kunna nå blommans rötter. Om krukan inte passar blomman finns också risken att blomningen inte uppnår sin fulla potential, vilket gör att blommorna inte alls blir lika vackra. Tänk också på att använda jord som funkar att ha i kruka, vanligtvis handlar det om väldränerad jord. En av de blommor som gör sig absolut bäst i kruka är daggsalvia.

Tips på blå blommor

Det kan vara en riktig djungel att bestämma sig för rätt blommor online. Både gällande färgnyans, doft, skötsel och utseende. Här kommer därför några riktiga storfavoriter när det kommer till lättskötta, vackra, blå blommor.

  • Trädgårdsverbena
  • Lavendel
  • Blå petunia
  • Salvia mystic spires blue
  • Blå hänglobelia
  • Murklocka
  • Nemesia
  • Daggsalvia
  • Passionsblomma

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *